onsdag 29. januar 2014

Klassifisering og kategorisering






I alle Matrix spillene er målet med spillet å arrangere matrisen. Så varierer symboler og vanskelighetsgrad i de tre spillene. Hvert kort er en kombinasjon av fasonger fra den horisontale rad over og den vertikale kolonne på side. Oppgaven er å arrangere matrisen, barna skal dra hvert kort inn i møtepunkt for den horisontale rad og den vertikale kolonnen.

Det er viktig å være tett på barna og følge med på hvem som gjør hva og hvordan de samhandler underveis. For barnehagebarn skal det handle om at det er gøy. Så vær oppmerksom på hvilken app og hvilke brett som passer deres barn.

Matrix spill 1, 2 og 3 kan bidra til å utvikle visuell persepsjon og ferdigheter som visuell diskriminering. Det kan hjelpe med å øve opp oppmerksomhet og konsentrasjon. Spilleren utfordres i både romlig orientering og prinsipper for klassifisering og kategorisering. Videre kan det bidra i utviklingen av utøvende funksjoner som planlegging og utholdenhet.

I appene får man tilgang til noen få oppgaver gratis, fullversjon av appene koster 21 kroner. De enkelte bretta "brukes" litt fort opp da de presenteres på samme måte hver gang. Objektene og fargene kunne med fordel stokkes om slik at det ikke er like lett å automatisere/pugge hva som er rett svar. Det kan for enkelte stå i veien for den dypere forståelsen.

Denne appen ligner på et spill med ulike brett som mange barnehager har. Dette spillet kan være veldig gøy for noen mens andre opplever det vanskelig. Enkelte barn trenger kanskje ekstra utfordringer, mens for andre holder det med mer praktisk tilnærming til begreper. Det er viktig å se an barna, hvor de er, hva de mestrer og hvordan de opplever å bruke slike spill sammen med andre. For noen kan det være kjempegøy, om de får prøve seg uten tilskuere. I andre sammenhenger er det sosiale aspektet viktig.

For noen barn kan det være ekstra nyttig med slike spill, da de trenger å øve litt ekstra for å øke forståelsen rundt både logiske sammenhenger og begreper. Disse nivåene/brettene gjør at vi kan nærme oss det gradvis slik at barnet gradvis mestrer forståelsen rundt de ulike oppgavene.


Når slike øvelser gjøres på iPad sammen med andre barn kan det øke motivasjonen til å øve litt ekstra. Det kan oppfattes som ennå mer gøy, det ofte blir både sosialt og populært og holde på dermed kan "øvelsen" gli rett inn i aktivitet man holder på sammen med andre barn som synes dette er gøy.

"Matrix spill 1" er designet for barn i alderen 4 +


"Matrix Game 2" er utviklet for barn i alderen 5 +


"Matrix spill 3" er utviklet for barn i alderen 6 +










Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar